De vrouwelijke vorm van hartfalen

Diastolisch hartfalen, een typische vrouwenkwaal

Wat is diastolisch hartfalen?

Om bloed in het lichaam rond te pompen moet het hart samenknijpen om het bloed uit te pompen (de systolische fase) en daarna ook weer ontspannen om het hart te vullen met bloed (de diastolische fase). Diastolisch hartfalen is een vorm van hartfalen, waarbij het hart zich niet goed kan vullen en ontspannen en waardoor er onvoldoende bloed in het lichaam wordt rondgepompt. Vitale organen krijgen onvoldoende voedingsstoffen en zuurstof waardoor het lichaam uitgeput raakt. Bij diastolisch hartfalen zijn niet de grotere bloedvaten van het hart vernauwd, maar zit het probleem in de kleine haarvaatjes.

Oorzaken van diastolisch hartfalen

Waarom bepaalde mensen diastolisch hartfalen krijgen is nog onbekend. Wel weten er een hoger risico is voor mensen met suikerziekten, hoge bloeddruk en overgewicht. Ondanks dat vrouwen hieraan niet vaker aan lijden dan mannen, lopen vrouwen toch een extra hoog risico om diastolisch hartfalen te krijgen.

Vroeg opsporen

In een vroeg stadium geeft diastolisch hartfalen geen of slechts milde klachten. Hierdoor wordt de ziekte in een vroeg stadium vaak niet herkend. Dit onderzoek richt zich op nieuwe methodes om diastolisch hartfalen in een vroeg stadium op te sporen.

Met behulp van een MRI scan kunnen we de doorbloeding van de kleine haarvaatjes in beeld brengen en informatie krijgen over de capaciteit van de brandstofproductie van het hart. Als deze scans afwijkend zijn, kunnen we mogelijk al in een vroeg stadium de ziekte opsporen om zo verdere verslechtering te voorkomen.

Waarom verdient dit onderzoek uw steun?

Hart- en vaatziekten zijn nog steeds doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen, terwijl de signalen dat er iets mis is toch pas laat worden herkend. Om dit te veranderen is onderzoek noodzakelijk om de vrouwelijke vorm van hartfalen eerder te herkennen en zo de behandeling beter af te kunnen stemmen op de behoefte van vrouwen.

 

Dit is een langlopend onderzoek en wordt voor meerdere jaren door ons ondersteund. 

Op de foto Dr.  Vanessa van Empel, cardioloog (rechts) en Prof. Blanche Schroen, hoogleraar experimentele cardiologie. 

13/06/2024
17:47

Annet

Bekijk alle

Health Foundation Limburg en Maastricht UMC+ hebben hun krachten gebundeld in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Onder de naam Hart en vaat onderzoekfonds Limburg zetten de twee organisaties zich in om meer aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten en het belang van meer geld voor onderzoek.